miercuri, 22 ianuarie 2014


Murim ca să învățam să trăim

 
... pare cel mai solid motiv să îți dai viața. Și se întâmplă peste tot unde există picior de om, nu doar la noi. Adevărat, în România totul pare cu atât mai ridicol cu cât judecățile sunt făcute cu minte de... român care află că a căzut un avion. În pădure, la munte. Pe oarecare zăpadă și pe ceață.

În primele 36 de ore, între ipoteze se strecoară subtil și o retorică veninoasă, preventivă, care se strânge în jurul gâtului pilotului deja mort: nu era de preferat să aterizeze la Sibiu, dacă condițiile meteo erau nefavorabile și avionul o vechitură?!...

Prădători cu patalama de jurnalist strecoară între întrebările puse în conferința de presă doctorului Radu Zamfir – vădit șocat la 24 de ore de la accident – o nesimțire: există vreo procedură sau se semnează vreo hârtie pe propria răspundere în situația în care un student face o deplasare cu echipa de medici?... Căutau, adică, motiv să-l acuze pentru prezența studentei în avion, de parca era vorba de un minor, iar voluntariatul o noțiune de rahat!...      

Ursu – de la o antenă!, că în pădure victimele nu au avut norocul să nu îl întâlnească!!! – ia un interviu aceluiași medic șocat, în rezerva spitalului, care nu spune nimic în plus față de conferința de presă... Nasol, că TV-urile vor exclusivitate, și-atunci Ursu îl întreabă pe doctorul Zamfir ce a țipat către pădurarul care striga prin pădure pentru localizarea victimelor... Ajutor!? Aici, bă?! Văleu?! – de parcă ar fi fost relevant pentru telespectatori...! Însă e foarte relevant pentru nivelul jurnalistic al prestatorului de media... Victima îi răspunde că nu își amintește și, parcă din răzbunare că n-a căpătat spectacolul dorit, la finalul pseudo-interviului, pseudo-jurnalistul îl întreabă pe medicul șocat ce ar transmite părinților studentei moarte... Tortură, hărțuire – spuneți-i cum vreți, însă nu are legătură cu omenescul.

Alții, super-revoltați pe organe, se întreabă de ce un pădurar e mai priceput decât jandarmii sau ISU. Răspunsul e simplu: pentru că știe pădurea mai bine ca ei.

Eu cred că cele 6 ore de întârziere în găsirea victimelor accidentului au motivații simple și rezolvări la fel. Autoritățile trebuie să oblige operatorii de telefonie mobilă – îmbogățiți de noi în ultimii 15 ani - să investească bani serioși în acoperirea teritoriului cu antene, astfel încât localizările să fie la fel de precise și când stai pe buda din centrul orașului și când te piși în pădure, iar STS-ul să nu mai mănânce rahat despre localizări în 15 secunde după apelul 112! La fel, trebuie să vadă cât din activitatea Romatsa e decorativă!... Tot autoritățile trebuie să facă diferența între timpul în care își trag izmenele pe ei reprezentanții ISU și pădurarii, de exemplu. Mai mult, trebuie să vadă de ce fuduliile din 3 județe nu se pot alătura URGENT sub o coordonare comună și eficientă.

Da. Murim ca să învățăm să trăim. Și nu-i nimic eroic în asta. Astfel de tragedii au în comun doar un singur lucru: în vreme ce unii mor făcându-și treaba, alții se scobesc în nas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu